Før operasjonen

Forundersøkelse

Før du bestemmer deg til for et kosmetisk inngrep er du til en forundersøkelse hos kirurgen som skal operere deg. I tillegg til å vurdere behovet for selve inngrepet og å informere deg om kirurgien går kirurgen i gjennom din medisinske status. Dette gjøres for å se om du er i stand til å tåle operasjonen og bedøvelsen du skal få. Narkoselegen går også gjennom dine tilstander før inngrepet, og av og til må også narkoselegen snakke med deg, eller bestille ekstra undersøkelser. Det kan for eksempel være røntgen av nakke eller vurdering hos en hjertelege.

Faste

Du skal være fastende 6 timer før planlagt operasjonstid. Du kan drikke «tynne» væsker som vann, saft, te og kaffe (uten melk eller fløte) inntil 2 timer før operasjonstiden. Du skal ikke ta pastiller, tyggegummi, røyke eller snuse når du faster.

Medisin

Enkelte medikamenter kan innvirke på koaguleringsevnen i forbindelse med operasjon.

Om du bruker blodfortynnende medisiner, må du opplyse om dette, og du vil få beskjed hvis det er noen av disse medisinene du skal slutte med før operasjonen og hvor mange dager før. Se også eget informasjonsskriv ved innkalling til operasjon.

Resept

Du får tilsendt resept som skal hentes ut før operasjonsdagen. Du får resept på forebyggende medisin mot infeksjon som skal tas 1 time før oppmøte på sykehuset og smertestillende til etter operasjonen.

Røyking og snus

Du skal ikke røyke eller bruke snus 4 uker før til 2 uker etter operasjonen. Tobakksrøyk nedsetter blodets evne til å transportere oksygen til vevet og forsinker sårtilhelingen. Det kan gi større fare for komplikasjoner etter operasjonen.

Hud, negler og smykker

Du skal ikke bruke krem, parfyme eller sminke operasjonsdagen. Møt uten smykker og piercing. Neglene skal være korte, rene og uten neglelakk.

Hygiene før operasjonen

For å redusere infeksjonsfaren i forbindelse med operasjonen skal du dusje med en spesiell såpe, Hibiscrub operasjonsdagen. Du trenger ikke bruke denne såpen i håret dersom du ikke skal opereres i ansiktet. Det er viktig at all såpe skylles godt av. Tørk med rent håndkle og ta på rene klær. Du skal ikke smøre deg med kremer operasjonsdagen.

Kompresjonstøy

Du får kompresjonstøy på klinikken som tilpasses dine behov.

Ernæring

Det er viktig at kroppen din er i best mulig ernæringsmessig balanse før en større operasjon. Den anbefales at du i ukene før operasjonen inntar god, næringsrik og variert kost. Har du spesielle krav til kosten i form av dietter eller allergier ber vi deg vennligst kontakte Plastikkirurg1 før operasjonen.

Transport

Du må avtale med en pårørende eller venn å hente deg etter operasjon. Du kan ikke kjøre selv eller ta offentlig transport alene hjem etter operasjonen. Vi kan være behjelpelig med å bestille taxi ved behov.

Tilsyn

Du skal ikke være alene det første døgnet etter inngrepet. Det er derfor viktig at du i forkant av operasjonen gjør en avtale med en voksen person som kan være hos deg denne tiden.