Rynkebehandling med injeksjoner av muskelavslappende toksiner

Introduksjon

Muskelavslappende toksiner er en gruppe legemidler som blir mer og mer brukt både til medisinsk og til kosmetisk behandling. Muskelavslappende toksiner virker ved å blokkere signaloverføring fra nerver til andre celler, vanligvis muskelceller. I medisinsk sammenheng brukes medikamentene i store doser til behandling av spastiske tilstander som cerebral parese, og etter hjerneslag. Det brukes også i behandling av skjeling, og ulike tilstander i urinblære og endetarm. I kosmetisk medisin brukes toksiner til å svekke mimisk muskulatur i ansiktet. Dette kan fjerne rynker og til en viss grad forme ansiktet, f.eks. kan man heve øyenbrynene. Det utføres flere millioner behandlinger i året på verdensbasis.

Svekkelse av ansiktsmuskulatur virker i tillegg på hodepine, og hvis man i tillegg behandler muskulatur i nakken og tinning, kan man redusere migreneanfall med ca 50% hos pasienter med migrene. Overdreven svette i hender, armhuler og under føtter kan også effektivt behandles med disse toksinene, men da er det overgangen fra nerveenden til svettekjertelen som blokkeres.
For at toksiner skal virke på rynker, må rynkene være forårsaket av
muskelsammentrekning i huden, og huden må være elastisk. De vanligste områdene som behandles med toksiner er rynkene mellom øyenbrynene («sinnarynken»), pannen og smilerynker utenfor øynene («crow-feet»). I tillegg kan man senke overleppen og heve og forme øyenbrynene. Man kan også lage et mer ovalt ansikt med toksiner ved å sette toksiner i tyggemuskelen slik området rundt kjevevinkelen får et mindre volum.

Vanligvis kommer virkningen av toksiner etter 1-2 dager, og effekten sitter i ca 3 mnd. Effekten på overdreven svetting er ca 10 mnd. Når man er behandlet noen ganger, er effekten ca 6 mnd på rynker.

Hurtiginformasjon


Behandlingstid: 15 minutter
Bedøvelse: Ingen
Pris: fra kr. 3.500,-
Tilbake til arbeid: samme dag