Postbariatrisk kirurgi

Introduksjon

Fedme er et stort problem for den enkelte og for samfunnet. Konsekvensene etter stor vektreduksjon, er også til besvær for den det gjelder. Over halvparten av pasienter som har gjennomgått en stor vektreduksjon vil søke korreksjoner, og siden det gjøres ca. 4000 slankeoperasjoner i Norge årlig, er dette blitt et problem for mange pasienter.

Problemer som kan komme etter stor vektreduksjon er mange: eksem i hudfolder, sår, vannlatingsbesvær og psykiske plager som isolasjon og problemer med å vise seg i sosiale sammenhenger. Det kan også være vanskelig å finne klær som passer. Mange kan også ha sykemeldingsperioder på grunn av fysiske og psykiske plager.

De fleste inngrepene krever narkose. Ofte ønsker pasientene å kombinere flere inngrep på ulike områder slik at antall operasjoner blir færre. Den totale sykemeldingstiden blir da også kortere. Vår erfaring er at pasienter som ønsker rekonstruksjon etter vektreduksjon, ønsker så raskt som mulig å få utført de nødvendige rekonstruktive inngrep. Etter de fleste slike inngrep, er det nødvendig å bruke en eller annen form for kompresjonstøy i 2-3 uker, litt avhengig av type inngrep.

Dersom du ønsker flere inngrep, vil vi lage en behandlingsplan og prioritere områdenes rekkefølge etter hva som er viktigst for deg. Vi vil også foreslå hvilke inngrep som kan kombineres på gunstigst mulig måte for deg.

Hurtiginformasjon


Operasjonstid: 60-120 minutter
Bedøvelse: Narkose
Pris: Avhengig av inngrep
Tilbake i arbeid: 1-3 uker

Hvorfor postbariatrisk kirurgi ved Plastikkirurg1?

Våre plastikkirurger er utdannet i Norge og har hospitert og arbeidet ved utallige klinikker i utlandet (se Om oss). De reiser kontinuerlig på internasjonale kongresser og kurs. Våre plastikkirurger er medlemmer i Norsk Forening for Estetisk Plastikkirurgi, Norsk Plastikkirurgisk Forening og ISAPS (International Society of Aestetic Plastic Surgery)

Hos oss skal du være trygg på at alle våre ansatte skal gjøre vårt ytterste fra første kontakt med klinikken, og så lenge du måtte ønske det, slik at du blir fornøyd. Som første klinikk i Norge tilbyr vi deg derfor en resultatgaranti som innebærer at vi tar oss av evt. uforutsette hendelser kostnadsfritt. Du kan alltid kunne nå oss, uansett tid på døgnet ved akutte problemer. Alt for at du skal kjenne deg trygg.

Vi stiller høye krav til medisinsk utrustning og gjennomføring av våre plastikkirurgiske operasjoner. Vår nye klinikk bruker kun moderne kirurgiske instrumenter fra ledende leverandører, av høyeste kvalitet.

Konsultasjon

Dersom du vurderer å få utført postbariatrisk kirurgi, er det viktig at du selv tenker på hva slags resultat du ønsker å oppnå. Du har gjerne gjort nettsøk eller fått anbefalt klinikken eller kirurgen du skal til. Deretter må du bestille time til en konsultasjon hos en av våre plastikkirurger som alle har lang erfaring og er spesialister på estetiske operasjoner. Det er viktig at du opplever å bli tatt på alvor, og at kjemien mellom deg og din kirurg oppleves som positivt. Ta gjerne med deg en venn eller familiemedlem.

Vi legger stor vekt på at konsultasjonen skal oppleves som en informativ, konstruktiv og trygg opplevelse. Dersom du etter å ha vært igjennom konsultasjonen og samtale med flere av klinikkens ansatte, fortsatt er usikker på om du skal gjennomføre et postbariatrisk inngrep, anbefaler vi deg å ikke la deg operere. Vent til du er sikker!

Hos Plastikkirurg1 er det viktig for oss at du føler at du blir lyttet til, blir tatt på alvor og at du får besvart alle dine spørsmål. Ingen spørsmål er feil å stille. Selv om alle skal gjøre samme operasjonen, har alle ulike ønsker og motiver for en slik operasjon. Nøyaktig måling og analyse av din anatomi hos din plastikkirurg ved Plastikkirurg1 gjøres i løpet av konsultasjonen.

Basert på konsultasjonen, samt dine fysiske forutsetninger, vil vi, sammen med deg, foreta en rekke valg som leder fram til den mest optimale operasjonen og resultatet for deg. Vi diskuterer plassering av snitt/hull, og eventuell risiko ved ditt inngrep.

Ved ditt første møte ved klinikken, lytter vi til dine ønsker og forventninger og vil gjøre vår ytterste for å besvare dine spørsmål. Du får informasjon om hva som endres/forbedres ved inngrepet, hva det koster og hvor lang ventetid det er. Du får også fylle ut et spørreskjema om din helsetilstand, tidligere sykdommer og operasjoner.

Du får også praktiske opplysninger om operasjonen, informasjon om hvordan du skal forberede den til operasjonen og evt. narkose.

Hvilke operasjoner er aktuelle?

Ofte kommer det som en overraskelse på pasienter som har gått betydelig ned i vekt hvor omfattende rekonstruktiv plastikkirurgi som må gjøres for at huden skal bli stram igjen og at du skal bli komfortabel med din ”nye” kropp.

Det varierer litt fra person til person hvilke områder som har de mest uttalte forandringene, og sammen lager vi en plan for nettopp det. Vanlige operasjoner er bukplastikk, bodylift, brystløft, brystløft med proteser, brystproteser, sete/flankeløft, ryggplastikk, overarmsplastikk og lårplastikk. I tillegg ønsker noen pasienter fettsuging av enkelte områder.

Det som skjer etter en stor vektreduksjon er at huden ikke trekker seg godt nok sammen og blir hengende og danner folder. I tillegg blir brystene og rumpen tomme. Mange pasienter føler seg fortsatt overvektig siden det som henger veier mye og føles tungt.

Hensikten med denne kirurgien er å reetablere et normalt forhold mellom kroppsstørrelsen og hudmengden.

Hvorfor gjennomføre en postbariatrisk operasjon?

Pasienter som gjennomgår en slankeoperasjon eller går betydelig ned i vekt, ser frem mot å bli normalvektig. Selv om pasientene informeres om det før slankeoperasjonen, blir mange forbauset over hvor omfattende rekonstruksjon som må til for å få en hud som passer den nye vekten.

Operasjonene kan gjøres er ofte omfattende både fysisk og kostnadsmessig. Våre kirurger har stor erfaring med slike inngrep, og vi vil gjøre det ytterste for at du skal kunne komme tilbake til et normalt liv så fort som mulig dersom du velger å komme til oss.

Når du kommer til Plastikkirurg1, vil vi gjøre vurderinger ut i fra dine ønsker og velge behandlinger som passer for deg.

Plassering av arr

Når hudoverskudd skal fjernes, legges det snitt som etterlater arr. Siden huden oftest er strukket og uelastisk, må snittene lages lange for å unngå bulker (”hundeører”) i avslutningen av arret. Arrenes plassering er avhengig av dine ønsker og forutsetninger.

Arrene legges oftest slik at de skjules av undertøy, eller på steder der de blir minst iøynefallende. Arrene kommer aldri å forsvinne helt, men de blekner med tiden, og du må regne med ca. 12 måneder før du kan se sluttresultatet. For å minimere risikoen for brede arr, anbefaler vi at arrene tapes i 3 måneder. For best mulig resultat bør ikke arrene få sol første 6 måneder.

Risiko ved inngrep etter stor slanking

De vanligste komplikasjoner etter alle typer inngrep er blødning og infeksjon.

Sammenlignet med annen kosmetisk kirurgi er risikoen ved disse inngrepene høyere, og derfor det viktig å kjenne til dem slik at du vet hva du skal se etter dersom en slik komplikasjon skulle oppstå i etterkant. Vi vil gi deg informasjon om hva som er aktuelt ved akkurat ditt inngrep. Under konsultasjon vil du gå gjennom hva som er viktig å tenke på for akkurat deg når du kommer til operasjon. Vi bruker et samtykkeskjema som du må signere på, og i tillegg vil vi informere om komplikasjoner under konsultasjonen.

Hva koster postbariatrisk kirurgi?

Inkludert i prisen du betaler for en operasjon er følgende: Selve operasjonen, bedøvelse og narkose, pleie i form av bemannet oppvåkningsavdeling og personlig pleie på vår sengepost med noe å spise. Alle nødvendige kontroller etterpå er også inkludert. Du kan nå din plastikkirurg 24 timer i døgnet 7 dager i uken etter at du har kommet hjem etter utført operasjon. Prisen på postbariatrisk kirurgi er avhengig av en rekke faktorer. I forbindelse med konsultasjonen får du en nøyaktig pris for akkurat din operasjon.