Vanlige spørsmål i forhold til narkose

  • Hvorfor skal jeg faste før en operasjon?

Du skal alltid faste minst 6 timer før en operasjon, dette gjelder også hvis du ikke skal ha full narkose. Svelgrefleksen er sterkt redusert når du er i narkose, og hvis du ikke er fastende kan du få mageinnhold i luftveiene. Melk og melkeprodukter regnes som mat i denne sammenhengen. Klare væsker som vann, saft, te og kaffe (uten melk) kan du drikke i moderate mengder inntil 2 timer før oppmøtetiden. Du kan også pusse tenner. Det er viktig å vite at fastereglene også gjelder snus, drops, tyggegummi etc, siden dette får magesekken til å produsere magesyre. Hvis du av ulike grunner ikke har fulgt fastereglene eller er i tvil om dette, er det viktig at du gir oss beskjed slik at vi kan ta hensyn til dette og gjennomføre narkosen på en trygg måte. Det er også viktig å gi beskjed på forhånd hvis du er mye plaget av sure oppstøt.

 

  • Jeg er redd for å våkne under operasjonen.

Når du er i narkose, er det til enhver tid en anestesisykepleier og/eller en anestesilege som passer på deg. Ved hjelp av mange ulike målinger og observasjoner er vårt fokus at du har det bra og er trygg. Vi bruker ikke muskellammende medisiner i forbindelse med narkose. Dette betyr at vi vil registrere selv små endringer i narkosedybden og fortløpende justere dosene. Det betyr at du ikke kan våkne under operasjonen uten at vi merker det. Når operasjonen er ferdig stoppes tilførselen av medisiner, og du våkner etter noen minutter. Med en gang du våkner kan du være litt omtåket, dette er helt vanlig og går fort over. Hvis du våkner før bandasjeringen er helt ferdig, kan du i noen tilfeller ha en erindring av å ha våknet under selve operasjonen. Hvis du opplever noe ubehag i forbindelse med oppvåkningen er det bare å spørre oss. Du kan også ta kontakt med oss i ettertid, slik at vi kan oppklare eventuelle misforståelser.

 

  • Jeg er redd for å våkne med store smerter.

Du får vanligvis beskjed om å ta Paracet før operasjonen. Under selve operasjonen får alle våre pasienter lokalbedøvelse, denne virker også en god stund etter at du har våknet. Avhengig av type operasjon, samt vår erfaring og kunnskap om forventede smerter etter de ulike inngrep, gir vi deg eventuelt også smertestillende medisiner intravenøst. Ved behov får du selvsagt mer smertestillende når du våkner. Når du er helt våken kan du gå over til tabletter.

 

  • Er narkose farlig?

Mange er bekymret før en operasjon, og kanskje spesielt i forhold til narkosen. Dette har vi full forståelse for, vi ønsker derfor at du i størst mulig grad skal få svar på alle dine spørsmål. Hos ellers friske mennesker er det i dag svært liten risiko forbundet med narkose. Det er likevel viktig at vi på forhånd har tilstrekkelige opplysninger om din helsetilstand, tidligere operasjoner/narkoser, medisinbruk, allergier etc. Disse opplysningene innhenter vi via et helseskjema som du fyller ut i god tid før operasjonen. Hvis du har behov for mer informasjon i forhold til narkosen er det bare å ta kontakt og avtale en samtale per telefon eller her på klinikken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *