Ansiktsløftning

hudterapeut

Ansiktsløft eller facelift er et inngrep hvor hudoverskuddet i ansiktet og på halsen fjernes og bløtdelene flyttes oppover for å gi et yngre og friskere utseende. Dette gir et naturlig utseende. Ofte kombineres ansiktsløftning med fettsuging av haken eller fettfylling i kinn. Det er også vanlig å kombinere operasjonen med øyelokksplastikk. Mens injeksjonsbehandling i stor grad har erstattet behovet for kirurgi i øvre del av ansiktet, er det liten effekt av ikkekirurgiske metoder på halsen og mellomansiktet.

Ansiktsløftning eller mellomansiktsløft er en operasjon for middelaldrende kvinner og menn som føler at aldersforandringene i ansiktet er større enn alderen tilsier. Det kan være familiære årsaker til dette eller miljømessige faktorer som sol og tobakksrøyk. En stadig økende gruppe er pasienter som har slanket seg betydelig og fått et stort hudoverskudd i ansiktet og hals på grunn av det.

Ved ansiktsløftning legges det et hudsnitt i hudfuren foran øret, videre bak øret og inn i håret i nakken. Selve løftet gjøres under huden med oppstramming av muskelhinner og fettdepoter. Hudoverskuddet trimmes bort, og huden sys sammen uten stramming foran øret for at arret skal bli så lite synlig som mulig. Vanligvis fjernes stingene foran øret etter en uke og bak øret etter to uker. Såret er bandasjert inn første døgn, og videre brukes en slynge foran øret i noen uker, og denne kan tas litt av og på.

Ansiktsløfting gjøres for å redusere alderstillegg i midte og nedre del av ansiktet. Utseendet endres ikke. Det betyr at pasienten er den samme etter inngrepet. Det er bare løs huden som blir borte, og volumet blir borte på halsen og løftet på kinnet. Europeere ønsker vanligvis ikke å bli veldig stramme i huden, og dermed er risikoen for at munnen skal bli bredere eller at øret trekkes frem veldig liten.

Selve inngrepet tar ca 2,5 timer og gjøres enten i full narkose eller i lokalbedøvelse med tillegg av narkosemidler i en så lav dose at pasienten puster selv. Etter inngrepet er det lite smerter, men det blir ofte litt hevelse i kinn første døgn. Vanligvis går denne hevelsen tilbake når bandasjen fjernes. Det er vanlig å få en blåveis på halsen, under ørene hver side. Første natt bør pasienten sove med hodet litt høyere en vanlig, og bygge opp hodedelen med flere puter. Det er lite ubehag etter første natt.

Etter 10 dager er all hevelse borte, og det lett å sminke bort eventuelle blåmerker. Dersom det er langt hår som kan trekkes foran øret, er det ikke vanskelig å gå på arbeid da, men hvis håret er kort, kan det ta litt lengre tid.

Alle pasienter må slutte å røyke 4 uker før en ansiktsløftning, og pasienter som bruker blodfortynnende må slutte med dette før inngrepet. Hvor lenge avhenger av hvilket middel de bruker og hva som er årsak til at de bruker blodfortynnende. Som for alle inngrep er det blødning og infeksjon som er de mest vanlige komplikasjonene, men ved ansiktsløftning er frekvensen av slike komplikasjoner lav.

Én reaksjon på “Ansiktsløftning

  1. Else Falch Svar

    Jeg kan herved bekrefte riktigheten av alle disse opplysningene om ansiktsløftning som er omtalt av legen her over. Ble selv meget overrasket over at det ikke var forbundet med mere smerter med en slik såpass stor operasjon. To dager med litt smertestillende, og ikke et problem etterpå.. Hadde nok tenkt på at dette hadde vært verre, derfor hadde jeg utsatt det litt selv. Arrene er nesten ikke synlige etter to uker, og ansiktet føles ikke stramt. Litt stramt på halsen og litt følelsesløs i en del av kinnene etter to uker, noe som da går over etterhvert. Ansiktet har absolutt fått et yngre preg uten å være stramt og kunstig for min alder, rynkene ved munn og den overflødige huden i ansiktet og på halsen er borte. Bruker fortsatt hodestøtten, tar resten av stingene på mandag. Regner med at etter to uker ser jeg det endelige resultatet når jeg slipper bruke hodestøtten / slyngen. Jeg fikk minimalt med blåmerker, selv jeg som fort får dette. Jeg behandlet de jeg fikk med Hirudoid salve. Og etter et par dager er de nå i ferd med å forsvinne. Kan anbefale dette inngrepet, er ikke noe å grue seg til slik jeg har opplevet det for min del. Narkosen ga heller ingen komplikasjoner. Stell og omsorgen etter inngrepet ved klinikken har vært helt fantastisk, må bare rose alle og en hver for deres proffe behandling av sine pasienter… til slutt må jeg få tilføye en koselig gest, Christian er veldig flink å bake brød som han spanderer på sine pasienter. Ikke akkurat ved dette inngrepet da en helst ikke skal tygge så mye med det samme, men etter en annen operasjon fikk jeg smake på det…nybakt med brunost. Spiste til det ble tomt…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *