Trygg og sikker narkose

Trygg og sikker narkose

Ved Plastikkirurg1 gir vi oftest full narkose sammen med lokalbedøvelse. Lokalbedøvelsen settes etter at du er sovnet. Ved mindre kirurgi som f.eks. nedre øyelokksplastikk og fettsuging av hake gir vi lokalbedøvelse alene eller i kombinasjon med sovemedisin og smertestillende, men i så lav dose at du er våken.

Ved større kirurgi ønsker de fleste pasienter full narkose, og vårt anestesipersonell foretrekker dette siden de da har bedre kontroll over dine luftveier.

Narkose gir deg som pasient en god og behagelig opplevelse uten overraskelser. Vårt fokus er rettet mot din sikkerhet og ditt velvære. Mange pasienter har hørt at det er mulig å våkne under narkosen og er engstelig for dette. Dette skjer ikke ved vår narkose siden vi ikke gir muskelavslappende midler. Hos oss vil vi merke dersom vi gir for lite narkosemedisiner. Hvis det skulle skje, vil du bli urolig, og vi vil da dosere opp medikamentene uten at du har rukket å komme til bevissthet.

Fra vi starter narkosen til du våkner opp er du smertefri og sover dypt. Du våkner opp smertefri, og er helt klar og opplagt ca. 15 minutter etter at du våkner. Narkosemidlene gis intravenøst gjennom en tynn plastkanyle på hånden eller i albuen. Det betyr at vi ikke bruker maske mens du sovner. Under narkosen puster vi for deg, og oftest bruker vi en maske som ligger i svelget ditt.

Anestesisykepleieren sammen med anestesilegen har ansvaret for å overvåke pust og sirkulasjonen din under operasjonen. De følger detaljerte instrukser for hva de selv skal observere, og hva teknisk apparatur skal kontrollere. Når du er koblet til en pustemaskin, er dagens maskiner utstyrt med forskjellige alarmsystemer. I tillegg overvåkes du med pulsoksymetri, som måler pulsen og oksygeninnholdet i blodet. Pulsoksymetri anvendes på alle pasienter som gjennomgår en narkose eller får narkosemedisiner.

Under operasjonen tilføres medikamenter kontinuerlig ved hjelp av pumper. Når kirurgen er ferdig, stoppes pumpene, og du våkner raskt og behagelig. Kvalme er sjelden ved denne formen for narkose, men hvis du har opplevd problemer med kvalme etter narkose tidligere, vil vi gi deg ekstra kvalmestillende for å redusere risikoen for kvalme ytterligere.

Det er vanlig å kombinere narkosen med lokalbedøvelse i operasjonsfeltet, og dette gjør at du har lite smerter når du våkner opp.

Etter at du har våknet vil du bli overført til oppvåkningsavdelingen hvor du vil bli passet godt på av sykepleiere. Du får om ønskelig mat og drikke etter operasjonen, og kan reise hjem etter ca. 30 minutter etter mindre inngrep og inntil 2 timer etter større inngrep.

Hjemme tar du smertestillende tabletter som du har hentet ut på apoteket på forhånd.

Fakta


Plastikkirurg1:  Åpnet i 2017
Hovedområde: Plastikkirurgi
Fokus: Pasientsikkerhet og resultat
Filosofi: Personlig omsorg
Styrker: Tilgjengelighet og god service
Ambisjon: Det beste mulige sluttresultatet
Mål: Svært fornøyde pasienter/kunder