Lipødem er en kronisk fettfordelingsforstyrrelse som hovedsakelig rammer kvinner. Tilstanden kjennetegnes av en unormal opphopning av fettvev, spesielt på hofter, lår, legger og overarmer, ofte i kombinasjon med smerter, ømhet og lett blåmerketendens.
Fettansamlingene er symmetriske og påvirkes ikke i like stor grad av kosthold eller fysisk aktivitet som ved vanlig overvekt. Lipødem kan utvikle seg gradvis og forverres over tid, og i noen tilfeller føre til redusert bevegelighet og funksjon. Tilstanden skiller seg fra lymfødem, da det ikke primært skyldes væskeansamling, men snarere en patologisk økning i fettvev.
Lipødem er ikke overvekt
For at man skal kunne kalle det lipødem er det en forutsetning at fettansamlingen ikke samsvarer med fett på resten av kroppen. Det betyr at pasienten må være slank eller i hvert fall slankere overkropp og likevel har fedme på bena.
Lipødem har først de siste årene fått den oppmerksomheten den fortjener. Tidligere har dette vært oppfattet som overvekt, og pasientene har ikke fått noe tilbud annet enn råd om slanking, noe som i liten grad har påvirket fettfordelingen.
Årsaken til lipødem
Årsaken til denne unormale fettfordelingen på kroppen er ikke kjent. Siden det er vanlig at lipødem forekommer i familier, er det trolig at det er arvelige faktorer. Videre er det en tilstand som rammer kvinner etter puberteten, og derfor er det sannsynlig at kvinnelige kjønnshormoner spiller inn.
Symptomer og tegn
Tilstanden debuterer gradvis i ungdomsårene med gradvis økende volum i legger og lår. Selve føttene er ikke involvert. Det er ikke hevelse i legge og lår til å begynne med, og bena blir ikke mindre når de legges opp. Fettet forsvinner heller ikke ved slanking.
De fleste med lipødem plages videre med smerter, ømhet og bloduttredelser i lår og legger, og noen pasienter opplever tyngdefølelse og ubehag. Tilstanden er ofte kosmetisk sjenerende og psykisk belastende.
- Unormal økning av fett på hofter, lår, legger og armer, men ikke på hender eller føtter
- Smerter og ømhet i de påvirkede områdene med ved berøring eller spontant, selv uten trykk
- Lett for å få blåmerker
- Ingen effekt av kosthold og trening
- Følelse av tyngde, stivhet eller stramhet i beina
- Hevelse som ikke forsvinner i hvile
Tre stadier av lipødem
Lipødem deles vanligvis inn i tre stadier basert på hvordan tilstanden utvikler seg og hvordan huden og fettvevet endrer seg over tid.
Stadium 1
- Huden er jevn og myk, men det er en økt mengde fettvev på hofter, lår, legger eller armer
- Fettansamlingene gir en lett økt omkrets, men det er ingen tydelige hudforandringer
- Områdene kan være ømme, og blåmerker oppstår lettere enn normalt
Stadium 2
- Fettvevet blir mer ujevnt og får en struktur som kan minne om små knuter eller groper (appelsinhud)
- Huden kan kjennes mer ujevn og fastere ved berøring
- Ømhet og smerter øker, og det kan være mer merkbar hevelse, spesielt etter lengre perioder med ståing eller sitting
Stadium 3
- Store og harde fettansamlinger utvikler seg, ofte med tydelig asymmetri og deformasjoner i bein eller armer
- Huden blir tykkere og kan henge i folder, særlig rundt knær og ankler
- Bevegelse kan bli begrenset, og smerter kan bli mer uttalte
Lipolymfødem
- Lymfesystemet blir påvirket, noe som fører til væskeansamlinger i tillegg til fettansamlingene
- Ben og armer kan bli hardt rammet, med store hudfolder og betydelig økt volum
- Risikoen for infeksjoner og sirkulasjonsproblemer øker
Lipolymfødem regnes ofte som en kombinasjon av lipødem og lymfødem, og behandling blir mer kompleks. Kompresjon, lymfedrenasje og i noen tilfeller kirurgi kan være nødvendig for å håndtere symptomene.
Diagnostisering
Diagnostisering av lipødem skjer gjennom en klinisk vurdering der legen ser på symptomer som symmetrisk fettansamling, smerter, blåmerketendens og fravær av hevelse i hender og føtter. Pasientens sykehistorie gjennomgås for å vurdere når og hvordan symptomene oppsto, samt eventuell familiær forekomst.
Undersøkelsen skiller lipødem fra tilstander som lymfødem, fedme og venøs insuffisiens. Diagnosen stilles hovedsakelig basert på kliniske funn, men i noen tilfeller brukes ultralyd eller MR for å undersøke fettvevet nærmere.
Når bør man oppsøke lege?
Hvis du opplever økende fettansamling i ben eller armer som ikke reduseres med kosthold og trening, samt smerter og lett blåmerketendens, kan det være lurt å få en vurdering hos en spesialist i lipødem, endokrinologi eller lymfologi. Tidlig diagnose kan bidra til bedre symptomhåndtering og behandlingstilpasning.
Behandling av lipødem
Det finnes dessverre ingen behandling som kan fjerne årsakene og helbrede tilstanden. Behandling av lipødem fokuserer i stedet på å redusere symptomer og forhindre videre utvikling, siden tilstanden ikke kan kureres fullstendig. Hos pasienter der tilstanden dessuten kompliseres av lymfeødem kan en fysioterapeut utføre lymfedrenasje for viss effekt. Noen pasienter kan også ha nytte og lindring av støttebandasjer, selv om dette er krevende å bruke. Fysisk aktivitet som skånsom styrketrening og vanntrening kan forbedre mobilitet og redusere smerter.
Fettsuging
I mer avanserte tilfeller kan fettsuging være et alternativ for å fjerne sykt fettvev og forbedre funksjon og livskvalitet. Nye fettsugingsteknikker med mer skånsomme metoder, har vist seg å kunne gi positive resultater og behandlingen tilpasses individuelt basert på symptomer og sykdomsstadium.
En fettsuging av lårene kan gi mindre smerter, hevelse, ømhet og bloduttredelser, men det kan også bli ujevnheter. Hvis det er ledsagende hevelse, må pasienten gjerne bruke kompresjonsstrømper livslangt etter fettsugingen.
Overflødig hud
Etter fettsuging ved lipødem kan noen oppleve et betydelig hudoverskudd, spesielt i områder med stor fettreduksjon. Huden har ulik evne til å trekke seg sammen, og hos enkelte kan løs hud føre til ubehag eller begrenset bevegelighet. I slike tilfeller kan kirurgisk fjerning av overflødig hud være et alternativ for å stramme opp huden og gi et jevnere resultat.
Denne typen inngrep tilpasses individuelt og kan utføres på områder som lår, armer eller mage, avhengig av hvor hudoverskuddet er mest fremtredende.
Ønsker du booke en uforpliktende konsultasjon hos oss på PK1 Bergen? Kontakt oss eller bestill en konsultasjon via knappen nedenfor.